mandag 18. august 2008

11 berømte spøkelsesfotografier

11 berømte spøkelses 

fotografier

Spøkelser på film

Selv om uttrykket «det tror jeg ikke før jeg får se det» kanskje ikke står så sterkt nå som det engang gjorde, så er disse bildene ansett som ekte av de aller fleste. Å forfalske slike bilder gjennom dobbelteksponering og triks på mørkerommet har eksistert så lenge det har eksistert kamera -- men disse bildene står igjen som urørt, ekte fotografier av uoppklarte fenomener.

Freddy Jackson

Historien bak

Dette bildet ble tatt i 1919, men ble ikke offentliggjort før i 1975 av Sir Victor Goddard, en pensjonert offiser fra Royal Air Force (det kongelige britiske luftforsvaret) . Fotografiet viser et gruppeportrett av Goddards skvadron, som hadde tjenestegjort under første verdenskrig ombord HMS Daedalus. Men på bildet dukket det opp en som egentlig ikke skulle være der. Bak piloten på øverste rad, fjerde fra venstre, kan man tydelig se ansiktet til en annen mann.

Det sies at ansiktet tilhører Freddy Jackson, en flymekaniker som hadde omkommet på tragisk måte i en propellulykke bare to dager tidligere. Begravelsen hans hadde funnet sted da bildet ble tatt. Skvadronmedlemmene kunne lett gjenkjenne ansiktet hans. Hadde Jackson kommet tilbake for å bli med på det siste gruppebildet?

Baksetespøkelset

Historien bak

En dag i 1959 besøkte Mabel Chinnery sin mors grav, og hadde tatt med seg kameraet for å ta bilder av gravstedet. Etter å ha knipset noen bilder av morens gravstein, tok hun et kjapt bilde av mannen sin, som satt alene og ventet på henne i bilen. I alle fall trodde de at han var alene.

Da filmen ble fremkalt, ble det overrasket over å se en figur som satt i baksetet i bilen. Fru Chinnery gjenkjente figuren med en gang -- det var moren hennes. Bildet har blitt undersøkt av eksperter, men ingen tegn på manipulering har blitt funnet.

Trappespøkelset

Historen bak

Dette berømte fotografiet ble tatt i 1966 av Ralph Hardy. Han var på ferie i Greenwich i England, og besøkte Queen's House, en del av Nation Maritime Museum. Der ville han ta bilde av den elegante trappen som finnes der, kjent som «tulipantrappen».

Da bildet ble fremkalt, viste bildet også en tildekket figur, som så ut til å gå opp trappen, mens den holdt seg fast med begge hender. Eksperter har også her undersøkt det originale negativet, uten å kunne se tegn på at det hadde blitt fiklet med. Det har også blitt fortalt om uforklarlige figurer som har blitt sett i nærheten av trappen -- i tillegg til lyden av fottrinn.

Spøkelset på Boothill kirkegård

Historien bak

Terry Ike Clanton, forfatter av websiden TombstoneArizona.com, tok dette bildet av en venn av seg, ved Boothill kirkegård. Bildet ble tatt i sort-hvitt for å et vill-vest-utseende på bildet, med vennen som poserer med klær fra 1880-tallet. Clanton tok filmen med til nærmeste Thrifty Drug Store -- og ble sjokkert over hva de fikk se. Blant gravstøttene, til høyre for Clantons venn, står det noe som ser ut som en tynn mann i en mørk hatt.

«Jeg vet det ikke var noen andre i bildet da jeg tok det», insisterer Clanton, og mener at figuren i bakgrunnen holder en kniv. «Det så ut som et slips først, men ved nøyere ettersyn, ser det ut til å være en kniv».

Les mer om bildet på websiden til Clanton.

Newby kirkes gjenferd

Historien bak

Dette har vært et omdiskutert bilde, rett og slett fordi det ser for bra ut. Det ble tatt i 1963 av pastor K.F. Lord i Newby Kirke i Nord Yorkshire i England. Måten det tildekkete ansiktet ser rett på kameraet, gjør at det ser oppsatt ut -- og at det har blitt brukt en dobbelteksponering.

Pastoren har sagt at det var ingenting synlig for det blotte øye da han knipset et bilde av alteret.

Kirken ble bygget i 1870 og har ikke, som noen vet, en historie med overnaturlige fenomener. Det har blitt regnet ut at figuren er rundt 2.7 meter høy.

Watertownansiktene

Historien bak

James Courtney og Michael Meehan, to av mannskapet på oljetankeren SS Watertown, holdt på å rengjøre en lasttank, mens den seilte fra New York til Panamakanalen i desember, 1924. De ble utsatt for store mengder avgasser, slik at de ble kvalt og døde. Slik skikken var på den tiden, fikk de sjøbegravelse utenfor Mexicokysten den 4. desember.

Men dette var ikke det siste de hadde sett fra dem. Dagen etter, like før skumring, så førstestyrmannen ansiktene deres i bølgene på babord side. Der var de i ti sekunder, før ansiktene ble borte igjen. I flere påfølgende dager, viste de fantomaktige ansiktene til de to avdøde seg også for andre medlemmer av mannskapet.

Da de kom til New Orleans, rapporterte kapteinen -- Keith Tracy -- om disse merkelige hendelsene til sine arbeidsgivere; the Cities Service Company. De foreslo at de skulle forsøke å fotografere de nifse ansiktene, og kapteinen kjøpte et kamera for den videre reisen.

Da ansiktene igjen viste seg, tok Tracy seks bilder -- for så å låse kameraet og filmen inn i skipssafen. Fem av bildene viste seg å ikke være annet en sjøsprøyt, men det sjette viste ansiktet til de fortapte arbeidskameratene.

Bildene ble sjekket for forfalskninger av the Burns Detective Agency. Da mannskapet siden ble skiftet ut, var det ingen flere tegn til sjøansiktene.

Ildjenta

Historien bak

19 november i 1995 brant Wern Town Hall i Shropshire, England til grunnen. Mange skuelystne hadde samlet seg for å se på den gamle bygningen, bygd i 1905, mens den ble oppslukt av flammene. Tony O'Rahilly, en lokal innbygger, var en av tilskuerne, og tok fotografier av det hele fra over gata med en 200mm telefoto-linse. En av disse bildene viser noe som ser ut som en liten jente stående i døråpningen. Verken O'Rahilly, noen av tilskuerne eller brannmenne kunne huske å se jenta der.

O'Rahilly sendte fotografiet til «Association for the Scientific Study of Anomalous Phenomena» som igjen sendte det til Dr. Vernon Harrison, en ekspert på fotografi og tidligere president av Royal Photographic Society. Harrison undersøktet både kopien og det originale negativet, og konkluderte med at det ikke hadde blitt manipulert på noen måte.

Noen påstår at den lille jenta er gjenferdet til Jane Churm, som i 1677 ved et uhell satte fyr på et halmtak med et stearinlys. Resultatet var at den påfølgende brannen ødela mye av byens trebebygning.

Ekstragjesten på avskjedsfesten

Historen bak

Disse to bildene ble tatt på Hotel Vierjahreszeiten i Maurach, Østerrike i 1988. Noen feriegjester samlet seg for en avskjedsfest på hotellet, og bestemte seg for å ta et gruppebilde. En i gruppen, Todd, satte opp sitt Canon kamera på et bord i nærheten, og rettet det mot gruppen. Bordet er det som vises som en hvit kant nederst på bildene.

Første gangen han prøvde å ta bilde ved hjelp av selvutløseren, utløste ikke blitzen seg. På andre forsøk, ble den derimot avfyrt.

Men da gruppen så den fremkallede filmen, la en av gruppemedlemmene til at på det første bildet, uten blitz, vistes det et ekstra hode. Det var ingen som kjente igjen ansiktet, og de kunne bare forestille seg hvordan hun hadde blitt med på bildet. I tillegg til å være ute av fokus, er kvinnehodet altfor stort sammenlignet med de andre i gruppen.

Bildet var undersøkt av Royal Photographic Society, fotografiavdelingen ved Leicester Universitet, og Society for Psychical Research, og alle utelukket en dobbelteksponering.

Lord Combermers spøkelse

Historien bak

Dette fotografiet tatt i Combermere Abbey-biblioteket ble tatt i 1891 av Sybell Corbet. Man kan se omrisset av en mann som ser på stolen til venstre, og man kan tydelig se hodet, kragen og høyre arm på armlenet. Det antas at det er spøkelset til Lord Combermere, en britisk kavallerikommandør.

Lorden døde i 1891, etter å ha blitt påkjørt av en hestekjerre. Bildet ovenfor ble tatt under Combermeres begravelse. Eksponeringen tok rundt en time, og derfor har det blitt spekulert i om en av tjenerne har kommet inn på rommet, for å sitte litt i stolen. Men alle i husholdningen var på lordens begravelse.

Bestefarsspøkelset

Historien bak

Fotografiet er tatt av Denise Russel, barnebarnet til damen på bildet. Hun forteller: «Bestemor bodde alene, helt til hun måtte flytte til et sted der hun kunne få daglig hjelp. Den første uken ble det arrangert en picnik for de som bodde der og familien. Moren til Denise Russel og søsteren hennes var med, og søsteren tok to bilder, og dette er et av dem.»

«Bildet ble tatt søndag 17. august 1997, og vi tror mannen bak henne er min bestefar, som døde søndag 14. august 1984. Vi la ikke merke til mannen før 1. juledag 2000 -- bestemor hadde gått bort i mellomtiden. Vi la merke til til ham da vi kikket gjennom noen løse familiebilder hos mine foreldres hus. Søsteren min syntes det var et pent bilde, og laget en kopi til mamma, men likevel var det ingen som la merke til mannen bak henne på over tre år!»

Det var søsteren hennes som først oppdaget det, og spurte henne hvem hun syntes mannen bak bestemor lignet på.

Den brune damen

Historen bak

Portrett av «Den Brune Dame» er sannsynligvis det mest berømte spøkelsesbilde som noensinne har blitt tatt. Spøkelset antas å være Lady Dorothy Townshend, Charles Townshend kone -- innbyggere av Raynham Hall i Norfolk, England, tidlig på 1700-tallet. Det ryktes at Dorothy, før hun giftet seg med Charles, var Lord Whartons elskerinne, og Charles mistenkte at Dorothy var utro.

I følge historiske arkiv døde hun og ble begravet i 1726, men det fantes mistanker om at begravelsen var fingert, og at Charles hadde låst kona inne i et avsidesliggende hjørne av huset, til hun døde mange år senere

Det finnes flere historier om mennesker som har sett henne, f.eks. konge George IV på tidlig 1800-tall, fortalte at han så en kvinnelig figur med brun dress stående ved siden av sengen sin, under et opphold på Raynham.

Det berømte bildet ble tatt i september 1936 av kaptein Provand og Indre Shira, to fotografer som skulle ta bilder av Raynham Hall for bladet Country Life. Dette er det som skjedde, i følge Shira:

«Kaptein Provand tok et bilde mens jeg lyste med blitzen. Han holdt på å fokusere for å ta et nytt bilde; og jeg sto ved siden av ham med blitzpistolen i hånda, mens jeg så rett opp trappen. Plutselig oppdaget jeg overjordisk, tilsløret form som kom sakte ned trappene. Jeg ropte ganske opprørt: "Fort, fort, det er noe der!'. Jeg trykket på avtrekkeren til blitzen. Etter å ha stengt lukkeren, og etter å tatt tøyet vekk fra hodet, snudde Provand seg mot meg, og lurte på hva alt oppstyret handlet om.

Bildet ble publisert i Country Life den 16 desember 1936.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Freaky! Men og utroli stilige bilder og historier. Jeg er tviler ikke på att det finnes mer mellom himmel og jord enn hva vi vet til nå...

Anonym sa...

Jeg elsker slike bilder og ikke minst enkelte videoer som er å finne, bare så synd at mange ødelegger ved å publisere falske bilder og videoer.

Noen som har sett denne videoen? Noe er kansjke falskt her, men noe er ekte også:

http://www.youtube.com/watch?v=deoJUBW9CI8

Anonym sa...

Bra, men ingen av bildene vises. :S

Marianne sa...

tøft.. dette var bare freaky. brukte noen bilder i en presentasjon om spøkelser, håper det var greit. er så glad jeg fant et sted med ekte bilder. det er så mange falske. takk :D